Hvidovre Lokalhistoriske Selskabs (HLS) bestyrelses beretning for perioden 26/8-2021 til og med 16/3 – 2022.
Perioden for denne beretning strækker sig kun over ca. 8 måneder. Som det vil være de fleste bekendt, har en vis virus deltaget aktivt i planlægningen af samfundets aktiviteter de sidste par år, hvilket også medførte en sen afholdelse af generalforsamlingen i 2021.
Men i den forløbne periode har vi kunnet opretholde selskabets aktiviteter på et højt niveau. Det er kun blevet til to aflysninger. Det var ikke muligt at afholde kaminpassiar med Randi Kronow den 25/11-2021. Det lykkedes dog at gennemføre arrangementet den 9/3-2022. Ligeledes blev det også nødvendigt at aflyse julehyggen i Rytterskolen den 14/12-21.
Det utrættelige arrangementsudvalg bestående af Karen Johansen (formand), Annelise Wildenrath, Birgit Møller-Kristensen, Jens Frederik Jørgensen, Knud Nygaard og Poul Sørensen har igen atter præsteret at binde en fin buket af arrangementer sammen. HLS skylder jer en stor tak for denne indsats.
Hele ti gennemførte arrangementer er det blevet til.
Der er heldigvis også en meget aktiv interviewgruppe i HLS. Gruppen er siden sidste generalforsamling blevet forøget med tre nye medlemmer og flere er på vej. Det har betydet, at antallet af interviews er steget. Det er endda blevet til artikler i bladet. Medlemmerne er i tilfældig rækkefølge Knud Sørensen (Tovholder), Jens Frederik Jørgensen, Anders Aalund, Finn Reidl, Inger Hansen, Peter Rytter, Stig Sørensen Henny Paaske og Torben Rasmussen. I skal have en rigtig stor tak for indsatsen.
Forretninger i Hvidovre er også noget HLS beskæftiger sig med. Indtil videre er det blevet til to velbesøgte udstillinger på Hovedbiblioteket og det ender helt sikkert også med en tredje på et tidspunkt, idet Birgit Thomsen, Gurli Jensen, Hanne Koch, Marianne Nielsen, Grethe Jensen, Jens Frederik Jørgensen og Anders Aalund er gået i gang med arbejdet med finde forretninger på villavejene. Det er dejligt at mærke den entusiasme, der bliver lagt for dagen.
Bestyrelsen håber med godkendelsen af budget 2022, at der med konstruktionen af en database kan gives adgang til, at alle kan få fornøjelse af at studere forretningslivet i Hvidovre. En database vil helt sikkert også give anledning til mange tilføjelser og rettelser.
Bestyrelsen i den forgangne periode haft følgende medlemmer: Anders Aalund (formand), Karen Johansen (næstformand), Knud Sørensen (kasserer), Gitte Jakobsen, Jørgen Snedled, og Poul Sørensen. Suppleanter har været Finn Ivo Heller (sekretær) og Stig Sørensen. Jeg vil gerne sige jer tak for at være med til at holde gryden i kog.
Hvidovres åer, render og andre vandløb er også noget, der har Selskabets interesse. Lars Bo Henriksen og Henning Elsby er dykket ned i gamle kort, litteratur og mange andre steder og fundet mange af dem. De vil heldigvis i kommende blade skrive et par artikler om deres arbejde og deres resultater. Tusind tak til jer.
Bladet får jævnligt ros både for indhold og format. Kommunikations udvalget bestående af Gitte Jakobsen, Jørgen Snedled (redaktør), Bitten Larsen (ansvarshavende redaktør), Stig Sørensen og Anders Aalund. Jørgen arbejder utrætteligt med opsætningen af bladet. Gitte og Stig nærlæser alle artikler, så fejlene bliver så få som muligt. Resultatet er et rigtig flot blad. Også en stor tak til jer skal gives her.
Bladuddelerne sørger for at du får bladet bragt til døren. Det er et stort arbejde, der ikke kan påskønnes nok.
Selskabet er medlem af Dansk Lokalhistorisk Forening og deltager også i årsmødet. Karen Johansen og Anders Aalund var med i 2021 årsmødet 1-3. oktober. Her lyttede vi til en foredragsrække inspireret af rytterskolernes 300 års jubilæum. En spædende weekend hvor man også møder andre lokalhistoriske foreninger/selskaber og udveksler erfaringer. Også ved denne lejlighed blev bladet rost til skyerne. Det vækker også beundring, når vi nævner antallet af arrangementer, vi afholder.
Og hvad er det så for arrangementer HLS har afholdt:
Den 3. september var HLS med til at festligholde udgivelsen af den lokale forfatter Lone A. Sperscneiders roman ”De gjorde det”. I bogen skrives om livet i Hvidovre i perioden 1914-1923. Perioden var præget af en stor tilflytning til Hvidovre af arbejderfamilier, der især kom fra Vesterbro. Bitten Larsen fra Forstadsmuseet holdt en perspektiverende tale om romanen.
Selskabet havde givet 1500 kr. til hjælp ved udgivelsen.
Allerede ugen efter den 8. september havde HLS besøg af Ib Andersen, der er søn af Clara og Leif Andersen, der gennem mange år drev ”Bog og Papirhandel” på hjørnet af Landlystvej og Hvidovrevej. Forretningen åbnede de i 1939. Det var således Hvidovres første boghandel. Vi fik et en god gennemgang af forretningens historie samt en tur gennem boghandlens ”årshjul”.
Den 21. september havde HLS i Avedørelejrens Auditorium besøg af ”Landbetjenten på Stenbroen” Rud Ellegaard. Han formidlede en gribende fortælling om skæve eksistenser i kvarteret omkring Istedgade. Rud Ellegaard har gennem sit virke fået narkomanerne tæt ind på livet og er på fornavn med mange af dem og kender derfor en del til baggrundene for, at de er endt, som de er. Det er meget ofte børn af splittede hjem. Det er sørgelige historier fra ende til anden. Der bliver dog heldigvis gjort meget for at hjælpe de stakkels mennesker. I 2012 blev der i Halmtorvet 17 oprettet fixerum med personale til at hjælpe. Det sker blandt andet jævnligt, at sygeplejerskerne skal træde til med medicin ved en overdosis.
Rud Ellegaard modtog i 2014 ”Trine Bryld-prisen” for sit arbejde.
Den 12. oktober besøgte HLS Strandmarkskirken. Dette besøg var et led i besøgene i alle Hvidovres Kirker og forskellige trossamfund. Kirkens præst og kirkeværgen fortalte om sognets og kirkens historie, samt om menighedslivet, der er tilknyttet kirken. Der var stuvende fyldt, da der på samme tidspunkt var kirkekaffe. Det var en rigtig god og spændende oplevelse. Og sikke en aktiv menighed.
Den 27. oktober var Hvidovre Badminton Club (HBC) vores værter. Vi fik af Søren Ewald fortalt historien om HBCs udvikling lige fra tiden i Holmegårdens Gymnastik Forening (HG) over stiftelsen af Holmegårdens Badminton Club (blandt andre af Viggo Ewald, Søren Ewalds far), der i 1950 skiftede navn til Hvidovre Badminton Club.
Vi hørte en meget levende fortælling om byggeriet af badmintonhallen, der sidenhen blev udvidet af et par omgange til i dag at huse 7 baner. Det er blevet til mange mesterskaber både nationalt og internationalt. Også Anders Kaas (formand 1983-1985) fortalte om klublivet.
Den nuværende formand Carsten Werge udtalte meget rosende ord til og om Søren Ewald og udnævnt ham til æresmedlem. Søren Ewalds far Viggo opnåede samme ære 49 år tidligere.
- november var der helt stille i Kometen. Overskriften var ”Lad ham dø – 2 årig i Ravensbrück og Theresienstadt”
Ib Katznelson fortalte om sine oplevelser i de to lejre. Ikke at Katznelson selv kunne huske noget fra den tid, men han havde mange år senere fået enkeltheder om familiens tilfangetagelse og deportation af sine forældre. Katznelson har brugt og bruger stadig meget tid på at søge efter forklaringer på det, der skete i lejrene. Han fortalte, at han stadig møder mennesker, der ikke har lyst til at fortælle om det.
Katznelson var en rigtig god fortæller, der i øvrigt fra 1953 og godt 15 år frem boede i Hvidovre.
Den 20. januar 2022 var der stuvende fyldt i Lille Friheden. Anledningen var at tidligere borgmester i Hvidovre Britta Christensen i december 2021 havde udgivet en erindringsbog. På grund af Corona kunne arrangementet ikke afholdes på dette tidspunkt, men blev så flyttet januar. Britta Christensen fortalte levende om en ikke alt for rar barndom. Noget hun dog med sin positive indstilling til tingene har formået at komme helskindet ud af. Britta Christensen er et stort og meget givende menneske, som det var virkelig spændende at opleve. Der blev heldigvis solgt en hel del af hendes bog. Selskabet vil også gerne takke for forplejningen ved mødet. Den stod Britta Christensen for.
- februar fortalte Martin Roald-Arbøl om sit store frivillige arbejde på atletikkens område. I 50 år har Roald-Arbøl virket i først HIF-atletik og siden i Hvidovre Atletik og Motion. Roald- Arbøl er modtager af Hvidovre Kulturråds Kulturpris som en anerkendelse for sit bidrag til at Hvidovre er et godt sted at bo.
Martin Roald-Arbøls virke har ført ham til mange stævner også Olympiske rundt omkring i verden. Kronprinsen har han selvfølgelig også mødt ved flere lejligheder i atletikkens verden.
Ved siden af sit virke som leder i atletikkens verden har Martin Roald-Arbøl været lærer ved både Enghøjskolen og Engstrandskole. Han har ligeledes været mangeårig næstformand i Hvidovre Lærerforening.
- februar blev der afholdt ”Hyggeeftermiddag i Rytterskolen”. Der blev kaldt til møde uden nogen en egentlig dagsorden. Snakken gik som sædvanligt livligt. Det blev heldigvis også til par gamle fotos fra gårdene omkring det nuværende Hvidovre Torv.
At HLS er et mange facetteret selskab vidner også en håndfuld frivilliges indsats ved tønderne ved Avedørelejrens tøndeslagning i anledning af fastelavn søndag den 27. februarom. Vi hjalp Forstadsmuseet med at holde styr på tønderne.
”Huske du vor skoletid” løb af stablen den 14. marts i Rytterskolen. Randi Kronow, Bjarne Iversen og Bjarne Vinther havde en fælles snak om skolestarten på Avedøre gamle skole. Undervejs stillede Jens Frederik Jørgensen opklarende spørgsmål. Der udspandt sig en god snak og endnu engang blev Forstadsmuseet beriget med materiale fra Avedøreskolerne.
Der skal lyde en stor tak til jer, der har forfattet de gode referater i bladet.
Som i måske har bemærket er det et meget spændende univers HLS spænder ud. Tusind tak for at i deltager talrigt og aktivt i arrangementerne og tusind for al den hjælp i yder undervejs.
På bestyrelsen vegne
Anders Aalund